معروف ترین غذاهای محلی شمال غرب ایران
با معروفترین غذاهای محلی شمال غرب ایران، یکی از سه مکتب خوراک جهانی آشنا شوید و یک روز لذتبخش را در میان انواع طعمهای لذیذ و وسوسهکننده سپری کنید.
کشور ایران در کنار چین و روم، یکی از سه مکتب خوراک جهانی است و به جرات میتوان، آن را بهعنوان بهترین مقصد گردشگری غذایی و شکمگردی معرفی کرد. غذاهای محلی ایران از شمال گرفته تا جنوب و از غرب گرفته شرق، آنقدر متنوع هستند که جمعآوری آنها به یک دایرهالمعارف چند هزار صفحهای نیاز دارد. ایران در زمان امپراتوری پارس با کشورهای اتحاد جماهیر شوروی سابق و همچنین افغانستان، پاکستان، کشورهای عربی و ترکیه همسایه بود. این موضوع علاوه بر قرار گرفتن ایران در مسیر تجارت جاده ابریشم و داشتن روابط نزدیک با اروپا، خاور دور و آفریقا کاملا گویای این است که چرا دامنه غذاهای بومی این کشور تا این حد گسترده است.
این روزها مزه کردن غذاهای محلی هر منطقه در سفر، بخشی جدانشدنی از یک تجربه کامل گردشگری به شمار میآید و گردشگران علاقهمند به غذا حداقل یک یا چند وعده را در رستورانهای محلی غذا میخورند تا با آشنایی بیشتر با فرهنگ غذایی هر شهر، سفری لذتبخشتر برای خود رقم بزنند. کشور ایران دارای ۳۱ استان است که هر یک، دهها غذای محلی و اصیل مخصوص به خودشان را دارند. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با مشهورترین غذاهای لذیذ محلی ایرانی و طرز تهیه آنها از کوفته تبریزی گرفته تا دیزی سنگی، آش رشته، قورمه سبزی و انواع کبابها آشنا کنیم.
تبریز، مرکز استان آذربایجان شرقی در زمان اتابکان، خوارزمشاهیان، ایلخانان، چوپانیان، جلایریان، قراقویونلوها، آققویونلوها و صفویان، پایتخت سیاسی ایران بوده است و با وجود جاذبههای تاریخی فراوان، هر سال، گردشگران داخلی و خارجی بسیاری را بهسمت خود میکشاند؛ اما تنها جاذبههای گردشگری این شهر نیستند که قدمت و تاریخ تبریز را برای ما بازگو میکنند؛ غذاهای محلی و سنتی تبریزی، علاوه بر نشان دادن فرهنگ این منطقه به ما، بهقدری لذیذ هستند که هر سلیقهای را راضی خواهند کرد.
غذاهای سنتی استان آذربایجان شرقی با ظاهری وسوسهکننده و عطر و بویی بینظیر، آنقدر متنوع هستند که ممکن است در رستورانهای محلی و در انتخاب غذا دچار مشکل شوید؛ اما مطمئن باشید که تمام گزینههای منو، خوشمزه هستند و شما از انتخاب آنها پشیمان نخواهید شد.
کوفته از غذاهای مشهور قدیمی و پرطرفدار است که برای طبخ آن از انواع سبزیهای معطر و گوشت قرمز استفاده میشود. کوفتهها بر پایه مواد تشکیلدهنده خود به انواع مختلف تقسیم میشوند. کوفته با وجود مواد مغذی، دارای ارزش غذایی بالایی است. یکی از مهمترین نکات برای پخت این غذای لذیذ، این است که کوفته باید شکل گرد خود را از دست ندهد و مزه واقعی خود را حفظ کند.
کوفته تبریزی به احتمال زیاد، مشهورترین نسخه کوفته در سراسر ایران است که با گوشت چرخکرده، لپه و سبزیجات مخصوص درست شده و با موادی چون پیاز داغ، آلو، زرشک، گردو و تخممرغ پر میشود. کوفته تبریزی در نهایت در سسی متشکل از رب گوجهفرنگی، آب و زعفران میپزد و همراه با نان و سبزیخوردن، ماست، دوغ و انواع ترشی سرو میشود.
طرز تهیه دلمه برگ مو قدری وقتگیر است؛ چراکه علاوه بر آمادهکردن مواد اولیه، پیچیدن برگ مو نیز کمی زمانبر است
دلمه برگ مو از غذاهای پرطرفدار و خوشمزه ایرانی است که معمولا در فصل بهار پخته میشود؛ زیرا بهترین برگهای مو را میتوان در این فصل پیدا کرد؛ هرچند خیلی از افراد آن را فریز میکنند تا در سایر فصول سال هم بتوانند این غذای بینهایت لذیذ را در سر سفرههای خود داشته باشند. دلمه برگ مو یکی از مدلهای مختلف دلمه است که برای تهیه آن از مواد مختلفی چون برگ مو (انگور)، برنج، لپه، گوشت چرخکرده (اختیاری)، سبزیجات معطر و ادویه استفاده میشود. طرز تهیه دلمه برگ مو قدری وقتگیر است؛ چراکه علاوه بر آمادهکردن مواد اولیه، پیچیدن برگ مو نیز کمی زمانبر است؛ گرچه این غذا بهقدری خوشعطروبو و دلچسب است که هر کسی را برای تهیه آن وسوسه میکند.
دلمه برگ مو تبریز (یپراخ دلماسی) جزو قدیمیترین پیش غذاها و غذاهای مجلسی است که کاملاً گیاهی است و گوشت چرخکرده در آن به کار نمیرود؛ اما برای اینکه مجلسیتر شود، در تهیه آن از «تورتا» استفاده میکنند که از «ساری یاغ» (روغن زرد) به دست میآید. به این ترتیب که با حرارتدادن کره محلی مرغوب، دوغ آن از روغن جدا و سرخ میشود. در انتهای کار، ساری یاغ را صاف و تورتا را از کره جدا میکنند.
خورش هویج، یکی از انواع خورشهای لذیذ ایرانی است که اصالت آن به شهر تبریز برمیشود. این خورش را معمولاً با نامهای خورش هویج ترکی و خورش هویج تبریزی نیز میشناسند. خورش هویج، انتخابی ایدهآل برای افرادی است که بهدنبال طعمی منحصربهفرد و متفاوت برای مهمانی خود هستند. طعم خورش هویج برخلاف تصور بسیاری از افراد شیرین نیست. در واقع، حضور آلو باعث میشود تا این خورش، طعمی ملس و خوشمزه داشته باشد.
خورشت هویج معمولا در شهر تبریز با زردک که شباهت بسیاری به هویج دارد، طبخ میشود، اما بهدلیل در دسترس نبودن زردک در بسیاری از شهرها، هویج جایگزین این ماده غذایی در این خورش شده است. از دیگر مواد تشکیلدهنده خورش هویج، یکی از انواع خورش تبریزی میتوان به گوشت خورشتی، پیاز، آلو و زعفران اشاره کرد. این خورش را میتوان با گوشتهای سفید مانند گوشت مرغ یا گوشت بوقلمون نیز طبخ کرد. در ضمن، گیاهخواران هم میتوانند نسخه گیاهی خورش هویج را درست کنند و از طعم آن، لذت ببرند.
استان آذربایجان غربی در شمال غرب ایران، یکی از زیباترین شهرهای ایران است که با وجود بناهای تاریخی، آبوهوای مدیترانهای و غذاهای محلی متنوع، مقصدی بینظیر برای گردشگری غذایی به شمار میآید.
گوزلمه یکی از غذاهای محلی ارومیه است که با سیر، تخممرغ، ماست، روغن و نمک درست میشود. «گوزلمه» در زبان ارومیهای بهمعنای «منتظر نباش» یا «صبر نکن» است و دلیل نامگذاری این غذا این است که تهیه گوزلمه به زمان بسیاری نیاز ندارد و بسیار ساده است. گوزلمه یک فست فود ایرانی به شمار میآید و شما میتوانید آن را با کمی تزئین، به پیشغذایی مجلسی نیز تبدیل کنید. این غذای لذیذ معمولا با نان خشک بهعنوان صبحانه، عصرانه یا شامی سبک سرو میشود.
مواد لازم برای دو نفر
• یک و نیم لیوان ماست چکیده
• ۲ عدد تخممرغ
• ۲ تا ۴ حبه سیر پوست کنده و له شده
• روغن یا کره حیوانی به مقدار لازم
• نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
• نان خشک به مقدار لازم
• یک لیوان آب
روغن حیوانی یا کره را در یک تابه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس سیر له شده را با زردچوبه در تابه تفت دهید تا کمی طلایی شود. در ادامه تخممرغها را روی سیر سرخ شده بشکنید و آنها را هم بزنید تا تخممرغ بپزد و ببندد. ماست و آب را در یک قابلمه بریزید و آنها را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید. در این مرحله، ماست و آب را مرتب هم بزنید تا ماست نبرد و گلوله گلوله نشود.
صبر کنید تا ماست کمی رقیق و در آب حل شود؛ سپس مخلوط تخممرغ و سیر را بههمراه نمک و فلفل در قابلمه بریزید. گوزلمه را پس از چند دقیقه در کاسه بکشید و در آن، نان خشک تیلیت کنید.
• شما میتوانید گوزلمه را با کمی سبزی خشک و معطر تزئین کنید.
• اگر مشکل چربی و کلسترول ندارید از روغن حیوانی زردرنگ استفاده کنید تا رنگ و لعاب بهتری به غذای شما دهد.
• برخی افراد، گوزلمه را به روش دیگری طبخ میکنند. آنها در ابتدا تخممرغ را نیمرو میکنند. سپس ماست، سیر له شده و نمک را به تخممرغ میافزایند و آنها را روی حرارت ملایم گاز کمی هم میزنند تا ماست، آبکی نشود.
ارومیه خورش، یکی از خورشهای سنتی ارومیهای است که شباهت بسیاری به خوراک لوبیا چیتی دارد
ارومیه خورش یا اورمیه خورش، یکی از خورشهای سنتی ارومیهای است که شباهت بسیاری به خوراک لوبیا چیتی دارد. این غذای لذیذ معمولاً با بادمجان و سیبزمینی سرخ کرده و بههمراه برنج سرو میشود. گوشت خورشتی، لوبیا چیتی، پیاز، رب گوجهفرنگی، زعفران، غوره، نمک و فلفل از مواد تشکیلدهنده ارومیه خورش هستند.
مواد لازم برای چهار نفر
گوشت خورشتی : ۴۰۰ گرم
لوبیا چیتی: ۲ پیمانه
بادمجان پوست کنده، حلقهای خورد شده و سرخ شده: ۲ عدد
پیاز پوست کنده و نگینی خرد شده: یک عدد
رب گوجهفرنگی : ۲ قاشق غذاخوری
سیبزمینی پوست کنده، خلالی خورد شده و سرخ کرده: ۲ عدد
غوره : نصف پیمانه
زعفران : یک قاشق چایخوری
روغن: به مقدار لازم
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه : به مقدار لازم
لوبیا چیتی را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ لوبیا گرفته شود و زودتر بپزد. مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس پیازهای نگینی خرد شده را در قابلمه بریزید و آنها را تفت دهید تا طلایی و سبک شوند. در ادامه گوشت، زردچوبه و فلفل را به پیازهای سرخ شده بیفزایید و آنها را با هم تفت دهید تا رنگ گوشتها تغییر کند.
لوبیا چیتی را آبکش کنید و در قابلمه بریزید. لوبیا را برای چند دقیقه با گوشت و پیاز تفت دهید. سپس پنج لیوان آب جوش را به مواد داخل قابلمه اضافه کنید، درب قابلمه را ببندید و شعله گاز را کم کنید تا گوشت و لوبیا بپزند. در همین حین، رب گوجهفرنگی را بههمراه کمی روغن در یک تابه تفت دهید تا بوی خامی رب از بین برود و رنگ آن باز شود. سپس زعفران دمکرده، نمک و فلفل را به رب بیفزایید و مواد را خوب مخلوط کنید. پس از یک دقیقه، غوره را در تابه بریزید و آنها را نیز تفت دهید.
پس از پخت کامل گوشت و لوبیا، مخلوط رب گوجهفرنگی و غوره را به خورش اضافه کنید و اجازه دهید تا خورش جا بیفتد. ارومیه خورش را در ظرف سرو بکشید و با بادمجان و سیبزمینی سرخ شده تزئین کنید. این خورش خوشمزه را بههمراه پلوی زعفرانی سرو کنید.
یارما شورباسی، یکی از غذاهای لذیذ و محلی آذربایجان غربی و شهر ارومیه است که معنای نام آن در زبان ترکی، «سوپ بلغور» است. این غذای مشهور بهدلیل داشتن بلغور گندم، ارزش غذایی و فیبر بسیار بالایی دارد و فوقالعاده مقوی است. از جمله خواص سوپ بلغور ارومیه میتوان به محافظت از پوست، هضم آسان، تقویت سیستم گوارشی و پیشگیری از سرطان اشاره کرد.
مواد لازم برای پنج نفر
• ۵ تا ۶ پیمانه آب
• یک پیمانه بلغور گندم
• یک پیمانه لوبیا قرمز پخته شده
• یک پیمانه نخود پخته شده
• یک عدد پیاز پوست کنده و نگینی خرد شده
• یک عدد سیبزمینی متوسط پوست کنده و نگینی خرد شده
• یک عدد فلفل دلمهای سبز نگینی خرد شده
• یک عدد گوجهفرنگی نگینی خرد شده
• یک قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی
• یک عدد فلفل سبز تند خرد شده
• نمک، فلفل، زردچوبه به مقدار لازم
• یک قاشق غذاخوری مرزه خشک
• روغن به مقدار لازم
• سبزی خوردن، نان تازه و دوغ برای سرو
بلغور گندم را از نیم ساعت قبل خیس کنید. مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس پیازهای نگینی خرد شده را در قابلمه بریزید و آنها را تفت دهید تا طلایی و سبک شوند. در ادامه نمک، فلفل و زردچوبه را به پیازهای سرخ شده بیفزایید و آنها را خوب مخلوط کنید و تفت دهید.
در مرحله بعد، گوجهفرنگی نگینی خرد شده را در قابلمه بریزید و آنها را برای چند دقیقه با پیاز داغ، سرخ کنید و تفت دهید. سپس بلغور را آبکش کنید و آن را بههمراه دو پیمانه آب جوش در قابلمه بریزید و درب آن را ببندید تا بلغورها روی حرارت ملایم گاز بپزند. پس از پخت بلغور، سیبزمینی نگینی خرد شده، فلفل دلمهای و فلفل سبز تند خرد شده را بههمراه دو پیمانه آب جوش در قابلمه بریزید و اجازه دهید تا سوپ شما روی حرارت ملایم گاز بپزد و جا بیفتد. هم زدن مداوم سوپ بلغور را فراموش نکنید؛ زیرا بلغور به سرعت ته میگیرد.
پس از پخت کامل سیبزمینیها، لوبیا و نخود پخته را بههمراه رب گوجهفرنگی سرخ شده و مرزه خشک در سوپ بریزید و صبر کنید تا سوپ برای ۱۰ دقیقه دیگر بپزد و جا بیفتد. اگر احساس کردید که آب سوپ شما کم است، کمی آب جوش در مرحله افزودن حبوبات به سوپ اضافه کنید. یارما شورباسی را بههمراه سبزی خوردن، نان تازه و دوغ سرو کنید.
• با ریختن آب جوش زیاد سوپ را شل و آبکی نکنید.
• برخی افراد از مخلوط تره، گشنیز، جعفری و اسفناج نیز در این آش استفاده میکنند.
• شما میتوانید برای ترش مزه کردن این آش یا سوپ از کمی آبغوره نیز استفاده کنید.
• برای تهیه این آش ترکی بهتر است از روغن حیوانی یا کره محلی استفاده کنید.
آش دوغ که در زبان ترکی با نامهای «آیران آشی» و «دوغا» و در زبان کردی با نام «دوکلیو» شناخته میشود، یکی از غذاهای محلی و قدیمی ایرانی است که در استان اردبیل و منطقه آذربایجان و در استانهای دیگر ایران از جمله کردستان و کرمانشاه، اصفهان، کاشان، استان فارس، همدان، چهارمحال و بختیاری و قزوین با طرز تهیههای مختلف درست میشود و از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است.
از مواد اولیه آش دوغ میتوان به انواع حبوبات مانند نخود و لوبیا، سبزیهای مختلف، تره و انواع سبزیهای کوهی و محلی اشاره کرد. این آش در نهایت با دوغ مزهدار شده و سرو میشود. آش دوغ را میتوان بهصورت گیاهی یا همراه با کوفته قلقلی گوشت چرخکرده یا گوشت ریش ریش شده بهعنوان یک میان وعده و پیشغذا یا حتی در وعده ناهار سرو کرد. آش دوغ، بهدلیل دارا بودن کلسیم و ویتامین، گزینهای مناسب برای وعده افطار در ماه مبارک رمضان نیز به شمار میآید و در برخی نقاط ایران، این آش را در مراسمهای نذری میپزند.
آش دوغ از آن دسته آشهایی است که کافی است فقط یکبار آن را امتحان کنید تا عاشق آن شوید؛ به خصوص اگر به طعم ترشی در غذا علاقه داشته باشید. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با طرز تهیه آش دوغ اردبیلی، نکات طلایی پخت آش دوغ و انواع آن در ایران آشنا کنیم تا بتوانید یک آش دوغ خوشمزه در خانه درست کنید و از طعم آن در کنار اعضای خانواده لذت ببرید.
پیچاق در زبان آذری به معنی چاقو است
خورش قیمه، غذایی محبوب در میان ایرانیان است و درمناطق مختلف کشور، دستور پختهای متنوعی برای طبخ آن وجود دارد. قیمه پیچاق اردبیل، یکی از انواع این خورش متفاوت و بسیار لذیذ است که با تخممرغ، خلال بادام، برگ مو، زعفران، کره محلی و ادویه خورشتی درست میشود. برای ترش کردن قیمه پیچاق بهجای لیمو عمانی از آب لیمو یا آبغوره استفاده میشود. پیچاق در زبان آذری به معنی چاقو است.
پیچاق قیمه را میتوان بهعنوان ناهار یا شام و همچنین برای سحری و افطاری سرو کرد. برخی افراد برای تهیه این خورش، تخممرغ را روی خورش میشکنند و اجازه میدهند تا تخممرغ در خود خورش بپزد؛ در حالی که برخی تخممرغ را جداگانه نیمرو میکنند و آن را در هنگام سرو، روی خورش پیچاق قیمه میریزند. پیچاق قیمه مانند دیگر نسخههای خورش قیمه، همراه با برنج سرو میشود و معمولا آن را با پیاز داغ تزئین میکنند.
منبع
سوتی پلو یا شیر پلو، یکی از پلوهای محلی اردبیلی است که معمولا در شب عید نوروز و چهارشنبه سوری بههمراه ماهی دودی، گوشت، خرما و کشمش سرو میشود. «سوت» در زبان ترکی بهمعنای شیر است. برای تهیه این پلوی مخصوص کافی است بهجای آب از شیر استفاده کنید.
مواد لازم برای چهار نفر
• ۴ پیمانه برنج
• ۴ پیمانه شیر
• نمک و زعفران دمکرده به مقدار لازم
• کره یا روغن حیوانی به مقدار لازم
• خلال پسته و کشمش برای تزئین
برنج را از یک تا دو ساعت قبل در آب و کمی نمک خیس کنید. سپس آب آن را خالی کنید و برنج را بههمراه شیر، زعفران و کمی نمک در قابلمه بریزید و قابلمه را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید. توجه داشته باشید که در این مرحله نباید درب قابلمه را ببندید؛ زیرا شیر سر میرود. پس از جوشیدن شیر، کره را در قابلمه بریزید و صبر کنید تا شیر، کاملا جذب برنج شود. سپس شعله گاز را کم کنید، درب قابلمه را با دمکنی بپوشانید و صبر کنید تا سوتی پلو برای ۲۰ دقیقه دم بکشد. این غذای خوشمزه را با خلال پسته و کشمش تزئین کنید. نوش جان!
• در برخی طرز تهیهها بهجای زعفران از زردچوبه استفاده میشود.
• سوتی پلو بهشکل سفید و بدون استفاده از زعفران یا زردچوبه نیز تهیه میشود.
• شما میتوانید برای تزئین سوتی پلو، کشمش و خرما را در روغن یا کره بههمراه دارچین تفت دهید و آنها را در انتها روی برنج بریزید.
• شیر پلو معمولا با ماهی دودی سرو میشود. برای تهیه ماهی دودی، آن را در زمان دم کشیدن، روی برنج قرار دهید تا برنج شما عطر دودی نیز به خود بگیرد.
• برای سرو سوتی پلو با گوشت، کافی است گوشت چرخکرده را با نمک، فلفل، زردچوبه و پیاز رنده شده ورز دهید و بهشکل کوفته قلقلی دربیاورید. سپس آنها را سرخ کنید و همراه با سوتی پلو سرو کنید.
• سوتی پلو با خورشهایی شیرینی چون خورش هویج یا فسنجان نیز سرو میشود.
• مقدار شیر باید دو بند انگشت بالاتر از برنج باشد.
• شیر پلو نباید بیشتر از ۲۰ دقیقه دم بکشد؛ زیرا تهدیگ آن زود تیره میشود و میسوزد.
• برخی افراد برای طعمدار کردن شیر پلو از دارچین، هل و گلاب هم استفاده میکنند که کاملا سلیقهای است.
منبع : کجارو
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!